Styrke og vægt


Limtræets styrke
Limtræ er sammenlimet af adskillige lag styrkesorterede trælameller på 33-45 millimeter. Når trælamellerne limes sammen, fordeles fingerskarringerne jævnt over bjælkesnittet, hvilket resulterer i en meget høj styrke. Sammenlignet med normal tømmer og spærtræ er limtræs styrketal højere.

Lillehedens CE-mærkede limtræ findes i styrkeklasserne GL24cs, GL24h, GL28cs og GL 30c efter DS/EN14080:2013.

Når man fastlægger limtræets styrke, tester man tre forskellige styrketyper: tryk-, træk- og bøjningsstyrke. Limtræets trækstyrke er den kraft, der skal bruges for at trække brættet over. Trykstyrken er kraften, der skal anvendes for at trykke brættet over og til sidst bøjningsstyrken, hvilket er den kraft, der skal til før brættet går i stykker under bøjning.

Limtræets vægt
Lige som træ har limtræ en lav egenvægt - vægten for limtræ fremstillet af gran er ca. 430 kg/m3.

På grund af limtræets lave egenvægt og høje styrketal er byggematerialet ideelt til fremstilling af lette, men samtidig stærke konstruktioner. Disse limtræsløsninger egner sig i særdeleshed til store, frie loftsspænd i f.eks. industri- og lagerbygninger, hvor man vil undgå gulvsøjler, som ofte begrænser udnyttelsen af gulvarealet.

Ved montering er limtræets lave vægt også fordelagtig, da de fleste limtræskonstruktioner kan monteres ved hjælp af lastvognskran. Således bliver du sparet for en masse besvær og ekstra udgifter, da yderligere kranleje overflødiggøres.

Vægten er anført på de leverede limtræsbjælker i form af påklistrede varelabels iht. arbejdstilsynets regler. 

 

Download materialer

Diverse

GL-Bjælken vægt Styrketal EN14080

Kontakt

Lilleheden
tlf:: +45 88 96 92 00
salg@lilleheden.dk